Átadták a felújított orvosi rendelőt Budakeszin

Átadták a felújított orvosi rendelőt Budakeszin
Átadták a felújított orvosi rendelőt Budakeszin

Semmelweis Ignác életműve csak a görög hősökéhez hasonlítható, mivel azért áldozta életét, amiben hitt, amiről meg volt győződve – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budakeszin, a felújított szakorvosi rendelő átadásán.

Átadták a felújított orvosi rendelőt Budakeszin
Átadták a felújított orvosi rendelőt Budakeszin

A Pest megyei településen Semmelweis-napi ünnepség keretében adták át a felújított rendelőt, amely bővíti az ellátást. A megnyitón KáslerMiklós felidézte Semmelweis Ignác életművét, hangsúlyozva, a dualizmus korának kiemelkedő orvosprofesszora német származása ellenére is magyarnak vallotta magát.

Elmondta: Semmelweis Ignác a világon először bizonyította a statisztika módszerével orvosi felfedezését, amelynek kiemelkedő szerepe volt a gyermekágyi láz leküzdésében. A klórmész-oldatos kézmosást antiszeptikumként ajánlotta kollégáinak Semmelweis Ignác, aki nem élhette meg felfedezésének elterjedését, általános használatát – tette hozzá Kásler Miklós.

Csutoráné Győri Ottilia polgármester arról beszélt, hogy összefogással újították fel a szakorvosi rendelőt, amely tíz új rendelővel – köztük neurológiaival – bővíti az ellátást.

A polgármester kitért arra, hogy életmód-tanácsadás keretében az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet szakemberei segítik a dohányzásról leszokást.

A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet 1992 óta minden év július 1-jén tartanak meg. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác, akit az anyák megmentőjének neveznek.

(MTI)

Az ünnepségen átadták a Budakeszi Egészségügyért díjakat is, azoknak, akik életművükkel a város, a budakeszi lakosság szolgálatában kiemelkedő érdemeket szereztek. Idén Kissné Csörget Elvira fogászati asszisztens és Hidasné dr. Farkas Klára gyógyszerész kapta az elismerést. A polgármester szólt arról is, hogy idén először az összes, Budakeszin egészségügyi alapellátásban dolgozó egészségügyi dolgozó 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kap munkája elismeréseként Budakeszi Város Önkormányzatától.